ISO 9001 BELGESİ

TESTED ÖLÇÜM VE BELGELENDİRME 
Iso 9001 Kalite Belgesi
ISO 9001 : 2008  2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesi almak için  

ISO 9001 Kalite Belgesi Ucreti  ve gerekli evraklar için

bizi arayın 0216 545 5 851

Iso 9001 Kalite belgesi Nedir ? 9001 2015 geçiş için eğitim ve belgelendirme hizmeti için bize müracaat edin.  Iso 9001 : 2015 geçişi bu yıl tamamlanacaktır. 

Iso 9001 2015 geçişi nasıl olacak hangi dökümanlar revize edilecek eğitim ve dökümantasyon için bizi arayınız. 

IAS AKREDİTE TURKAK ONAYLI BELGE ALMAK İÇİN BİZDEN ÜCRETSİZ BİLGİ ALABİLİRSİNİZ. 

ISO tarafından yayınlanan standarta göre Kalite yönetim sistemi oluşturan ve uygulayan kurum ve şirketlere akredite olmuş belgelendirme kuruluşları tarafından verilen denetim belgesi. Iso belgesi genelde firma ve kuruluslar için luzumsuz bir belge gibi gözükür. Iso 9001 Kalite Sistemi aslında firmanın büyüklüğü ve iç işleyişi de dikkate alınarak oluşturulmuş olsa büyük yararlar sağlayacaktır. Firmalarımız genelde dökümantasyonun ne kadar faydalı olduğunu ancak sıkıntı anlarında görebilmektedir. Bir bela bin nasihattan iyi olmamalıdır. Iso 9001 belgesi bir nasihatlar bütünü olarak ta ele alınabilir. Iso 9001 standartı aslında tüm yönetici ve müdürler tarafından okunalı ve gerekirse bu konuda yeterli ve yetkin bir eğitimciden iso 9001 temel eğitimi almalıdır. 

1. BÖLÜM : KALITE 1.1. Kalitenin Tanımı

Kalite Kavramını tanımında kalite anlayışına parelel olarak gelişen teknoloji ve günümüzün büyük ölçüde rekabete dayanan ekonomik sistemi içierisinde bazı değişiklikler meydana gelmiştir 

Kapsamlı bir tanımını oluşturmadan önce, kalitenin kesinlikle ne olmadığını, belirtmek yerinde olacaktır. Kalite, pek çok kişinin bildiği gibi veyahut tanımlamaya çalıştığı gibi mutlak anlamda en iyi demek değildir.(13)

Kalite konusunun önde gelen uzmanları ve çeşitli kuruluşlar tarafından aşağıdaki gibi tanımlanmakatdır. 

Kalite, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılanma kabiliyetine dayanan, özelliklerin toplamıdır. (ISO 8402) (6)
Kalite, bir mal ya da hizmetin belirli bir gerekliliği karşılayabilme yeteneklerini ortaya koyan karakteristiklerin tümüdür. (ASQC -Amerikan Kalite Kontrol Derneği) ( 2 )

Kalite, bir malın ya da hizmetin tüketicinin isteklerine uygunluk derecesidir. (EOQC- Avrupa Kalite Kontrol Organizasyonu) (2 ve 4)

Kalite, bir ürünün gerekliliklere uygunluk derecesidir. (P.Crosby) ( 4)

Kalite, kullanıma uygunluktur. (J. M. Juran) (4)

Kalite, ürünün sevkıyattan sonra toplumda neden olduğu minimal zarardır. (G. Taguchi) (4)

 

2 – KALİTE GÜVENCESİ SİSTEMİ

2.1 Kalite Güvence

Kalite, mükemmellik gibi kişilerin bakış açısına bağlıdır, birisi için iyi kalite olarak değerlendirilebilecek herhangi bir ürün ya da hizmet başkası için yetersiz olabilir. Kalite güvencesi kavramında kalitenin duyarlı bir anlamı vardır.( 4)

Kalite, ISO 8402 Kalite Sözlüğünde bir ürün ya da hizmetin belirlenmiş gereksinimleri karşılayacak özellik ve karakteristiklerin bütünselliği olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda müşteri gerekliliklerinin ve müşterilerin kalite tanımlarının ne olduğunun anlaşılması çok önemlidir.

ISO 8402 Kalite szölüğünde  (1986) kalite güvencesi  “ürün yada hizmetin kalite için belirenmiş gereklilikleri karşılamasında kalite için belirlenmiş gereklilkleri karşılamasında yeterli güveni sağlayaak planlı ve sistematik çalışmaarın toplamı olarak belirlenmiştir.

Toplam kalite içerisinde kalite güvence sistemi önemli bir yer işgal etmektedir. ışletmelerin önce kalite güvence sistemini oluşturmaları ve daha sonra toplam kaliteye gitmeleri tavsiye edilmektedir.

Genel olarak işletmeler, ürünün belirlenen gerekliliklere uygun olduğunu belirten ISO-9000 sistemine ait dokümanlar hazırlamalı ve işletmenin bu siteme uygun çalıştığını kanıtlamalıdır. Kalite sistem dokümantasyonu; kalite el kitabı, prosedürler el kitabı, iş talimatları, formlar, kayıtlar, çizimler, vb. dokümanların yer aldığı destek dokümanlardan oluşur. Kalite el kitabında işletmenin kalite gereklerine uygunluğunu sağlayacak bir kalite sisteminin bütün unsurlar açıklanır. Kalite el kitabı, ürün kalitesi üzerinde etkisi olan bölümlere ait çalışmalar için hazırlanmış olan prosedürlerle desteklenir. ışin yapıldığı düzeyde de iş talimatları, formlara ve çizimlere yer verilir.

Hazırlanan kalite sistemi bir bütün olarak uygulanmalı ve işletmenin değişen ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde sürekli olarak güncelleştirilmelidir.(4)

Yüksek kaliteyi sağlamaya dönük yaklaşımlara, önceleri üretim prosesinde başlanmış, sonraki dönemlerde ise tüm faaliyetleri içine alan bir yaklaşıma dönüşmüştür. Bu yaklaşımı “kalite güvence sistemi” olarak adlandırıyoruz. Kalite güvencesi, bir ürünün veya hizmetin belirlenen kalite isteklerine uygunluğunu yeterli güvencede sağlamaya yönelik olarak, uygulanması gerekli tüm planlı ve sistematik faaliyetleri kapsar. (15)

Kalite güvencesi, tasarımdan dağıtıma kadar, daha sonrası için bile, ürün kalitesinin belirlenmesi ve güvence altına alınmasıdır. Bu ise organizasyonun her kademesinde özen ve dikkat gerektiren bir kalite yönetimi ile mümkündür. Böylesi bir yönetim ise, ancak belirli uluslararası standartların gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilmektedir(16)

Kalite Güvencesi müşterinin hatalı hiç bir ürün almamasını garanti etmek üzerine eğilir, fakat bu, ürün kontrolü ile değil, proses kontrolü yoluyla yapılır. Deneyimler ve aklım selim göstermektedir ki; makinalar aşınır veya istenen kalitede çalışmazlar, hazırlıkta kullanılan takımlar ayarsız olabilir, vardiya operatörleri, “Kabul edilebilirlik” konusunda değişik fikirlere sahip olabilirler ve giren malzemede değişkenlikler bulunabilir, bazı giriş malzemesi prosesin ihtiyaçlarına uygun olmayabilir. Kalite Güvencesini bilen bir firma tipik olarak tüm imalat hattı boyunca prosesi düzenlemek üzere, veri toplamak için istatiksel prosedürleri kullanacak böylece, makina aşınması, operatör farklılıkları, hazırlık değişiklikleri, çevresel faktörler vb. değişkenlerin etkilerini minimum yapacaktır. QA, muayene yoluyla değil, sistem yoluyla Kalite Güvencesi sağlar. (14)

3. ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ

ISO 9000 NEDIR ?

ISO : (International Standardization Organization ) Milletlerarası Standardizasyon Teşkilatı’dır.

Standardizaston nedir? Standardizaston, belili bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili taraflar yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.(10)

ISO 9001 , Formal bir Kalite Yönetim Sistemin (KYS) geliştirilmesinde ve / veya bir başka organizasyonunun KYS’nin değerlendirilmesinde bir esas olarak kullanılabilecek model verir. Bu ise, bir çok endüstrileşmiş ülkede kabul gören uluslararası bir standarda uygun bir sisteme sahip olmak anlamına gelecektir. Daha basit bir söyleyiş ile, Iso 9001belgesi imalat  ve Hizmet endüstrilerinde kalite güvencesi için kurulmuş, kapsamlı bir standartlar kümesidir. ISO 9000 serileri, bir firmanın kalite sistemini geliştirmesini, belgelemesini ve çalıştırılmasını ister, yani firma içinde yönetiminin kalite tetkik uygulamaları için sahip oldukları sorumluluktan, satın alma politikalarından, eğitime kadar uzanan Kalite Yönetimi uygulamalarının tümünü kapsar.(8)

Etiketler: Sistem Belgeleri

 Kalite el kitabı nedir,

nasıl yazılır 

Kalite el kitabında kapsam nedir

iç tetkik nedir 

iç tetkik soru listesi nasıl hazırlanır

iso 9001 standart maddeleri nelerdir. 

 iso 9001 standartı maddeleri nelerdir

4 madde genel 

5  madde yönetim

6 madde kaynak planlaması 

7 madde üretim satış satınalma ve iç tetkik

8 madde istatistik ve değerlendirme 

iç tetkikci eğitimi

iç denetim 

iso 9001 temel eğitimi 

denetim şartları döf ygg 

yönetimin gözden geçirilmesi nasıl yapılmalıdır

İç denetim soru listesi nasıl hazırlanır ?

İç denetçi olma şartları nelerdir ? 

iso 9001 kalite belgesi

iso 14001 çevre yönetim sistemi belgesi çed izni

iso 18001 ohsas iş ve işçi sağlığı

iso 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi belgesi

iso 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi

iso 13485 tıbbi cihaz yönetim sistemi


sedex denetimi 

bsci denetimi 

ce belgesi lvd ip emc testi 

sosyal uyumluluk denetimi şartları nelerdir ? 

Iso 17025 laboratuvar akreditasyonu temel eğitimi 

iç tetkikçi eğitimi 

 

 

iso 9001 belgesi nasıl alınır
iso 9001 belgesi nedir
iso 9001 belgesi fiyatı
iso 9001 eğitimi
iso 9001 belgesi için gerekli evraklar nelerdir 
iso 9001 belgesi olan firmalar
iso 9001 belgesi almak istiyorum
iso 9001 belgesi muhasebe kaydı


 

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

 

ISO 9000 Serisi Standartlar, uluslararası kalite yönetim sistemlerine yönelik gereksinimleri tanımlamak için ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirilmiştir.

 

ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Standardı; bir ürünün üretiminden ya da hizmet sunumundan, müşteriye ulaştığı yere kadar her süreçte müşterinin beklenti ve gereksinimlerini karşılayarak kaliteyi güvence altına alan, tüm bu süreçlerde müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir standarttır.

 

ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Standardının ruhunu kuruluşun her bölümüne adapte edilmesi gereken aşağıdaki “Kalite Yönetim İlkeleri” şekillendirmekte ve sistem içerisinde bütünsellik arz etmektedir.

 

1.Müşteri odaklılık
2.Liderlik
3.İnsanların katılımı
4.Süreç yaklaşım
5.Yönetimin sistem yaklaşımı
6.Sürekli iyileştirme
7.Karar mekanizmasına gerçekçi yaklaşım
8.Tedarikçilerle karşılıklı yararlı ilişkiler

 

Bu ilkeler kapsamında, belirli bir organizasyonun faaliyetlerini yönetebilme kapasitesinden başlayarak ilgili süreçleri ve bunlar arasındaki ilişkileri sistematik ve organik bir biçimde tanımlamayı ve kontrol etmeyi kapsayan “Kalite Yönetiminde Süreç Yaklaşımı” çok özel bir önem taşımaktadır.

 

ISO 9000 Serisi Standartlar, her türlü süreç ile iş ve işletmecilik alanına uygulanabilecek şekilde tasarlanmış genel kurallardır. Bu standartlar ISO’ya bağlı, değişik iş ve meslek kollarının uluslar arası temsilciliklerinden oluşan “Quality Management and Quality Assurance” (Kalite Yönetimi ve Kalite Güvencesi) Teknik Komitesi ISO/TC 176 tarafından sürekli güncelleştirilmekte ve kontrol altında tutulmaktadır. Bu standartların ilk versiyonu 1987’de yayımlanmış ve 1994’te de ilk kez gözden geçirilmiştir; şu anki versiyon ise 2005 yılında yayımlanmıştır.

 

ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Standardı; tüm kuruluşlara tipine büyüklüğüne ve ürün cinsine bakılmaksızın uygulanabilen etkin bir kalite yönetim sistemidir.

 

ISO 9001:2006 Kalite Yönetim Sistemi’ni kurmakla kuruluş çalışma ilkeleri oluşturmaya ve geliştirmeye yönelik bir yolda ilk adım atmış olur.

 

ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi bir kuruluşun müşterilerinin gereksinimlerine ve yürürlükteki şartnamelere uygun ürünler temin edebilme yeterliliğine sahip olduğunu ve müşteri memnuniyetini arttırmaya yöneldiğini gösterebilmek için sahip olması gereken şartları belirleyen uluslararası geçerliliğe sahip önemli bir argüman özelliği taşımaktadır.

 

Günümüzde giderek artan rekabet ortamında, şirketlerin başarmak zorunda oldukları ana hedefler vardır.

 

Bunların içinden bazı hedefler kritiklik açısından ön plana çıkmaktadır.

 

• Müşteri İhtiyaçlarını Karşılayabilmek
• Maliyetleri Azaltarak, Verimliliği Arttırmak
• Yeni Ürün ve Hizmetleri Pazara Sunmak

 

Şirketler için artık "herkesin elinden gelenin en iyisini yapması" bu hedefleri yakalamak için yeterli bir çözüm olamamaktadır. İlk başta gerekli olan, herkesin ne yapması gerektiğini bilmesidir. İşte ISO 9000 bu hedefleri gerçekleştirebilecek bir kalite sistemi oluşturmak amacıyla kullanılabilen bir Kalite Yönetim Sistemi modelidir. Ayrıca ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi üretim kuruluşlarının yanı sıra turizm, finans, sigortacılık, sağlık, v.b. diğer hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşlarda da uygulanabilecek esnek bir standarttır.

 

Söz konusu model sağduyuya dayalı temel bir yönetim sistemi için bir dizi şart sıralamakta ve uygulamak için geçerli araçları vermektedir. Aynı zamanda maliyetlerde düşüş, yönetimin sistemi kontrolünde gelişmişlik, müşteri beklentilerine cevap verebilme ve organizasyonun tümünde bir verimlilik artışı hedeflenmektedir.

 

ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistem, Toplam Kalite Yönetimi temel prensiplerini içinde barındırmaktadır. Bu prensipler aşağıda sıralanmaktadır.

 

Müşteri Odaklılık: Kuruluşlar müşterilerine bağlıdırlar, bu nedenle müşterinin şimdiki ve gelecekteki ihtiyaçlarını anlamalı müşteri şartlarını yerine getirmeli ve müşteri beklentilerini de aşmaya istekli olmalıdırlar
Liderlik: Liderler, kuruluşun amaç ve idare birliğini sağlar. Bunlar, kişilerin, kuruluşun hedeflerinin başarılmasına tam olarak katılımı olduğu iç ortamı oluşturmalı ve sürdürmelidir.
Kişilerin katılımı: Her seviyedeki kişiler bir kuruluşun özüdür ve bunların tam katılımı yeteneklerinin kuruluşun yararına kullanılmasını sağlar.
Proses yaklaşımı: Arzulanan sonuç, faaliyetler ve ilgili kaynaklar bir proses olarak yönetildiği zaman daha verimli olarak elde edilir.
Yönetime sistem yaklaşımı: Birbirleri ile ilgili proseslerin bir sistem olarak tanımlanması, anlaşılması ve yönetilmesi, hedeflerin başarılmasında kuruluşun etkinliğine ve verimliliğine katkı yapar.
Sürekli iyileştirme: Kuruluşun toplam performansının sürekli iyileştirilmesi, kuruluşun kalıcı hedefi olmalıdır.
Karar vermede gerçekçi yaklaşım: Etkin kararlar, verilerin analizine ve bilgiye dayanır.
Karşılıklı yarara dayalı tedarikçi ilişkileri: Bir kuruluş ve tedarikçileri birbirlerinden bağımsızdır ve karşılıklı yarar ilişkisi, her ikisinin artı değer yaratması yeteneğini takviye eder.

 

ISO Nedir?

 

Uluslararası Standartlar Organizasyonu (International Organization for Standardization)'nun kısaltılmış halidir. 1947 yılında kurulmuş olup, merkezi İsviçre'nin Cenevre Şehri'ndedir. Kuruluş amacı; dünya çapında geçerliliği olacak şekilde standartlar yayınlamak ve böylelikle ürünlerin/hizmetlerin uluslararası dolaşımına katkıda bulunmaktır.

 

ISO 9000 Nedir?

 

Organizasyonların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış olan bir standartlar bütünüdür.

 

ISO 9001 Nedir?

 

Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan standarttır. Verilen belgenin adıdır.

 

ISO 9001:2008 Nedir?

 

ISO 9000 standardı, her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirilmekte ve uygulayıcıların görüşleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli revizyonlar yapılarak yeniden yayınlanmaktadır. 2000 rakamı, bu revizyonun 2005 yılında yapılıp, yayınlandığını gösterir versiyon tarihidir (ISO 9001:2008 versiyonu).

 

ISO 9001:2008'in Faydaları

 

İşletmenin piyasa itibarında artış sağlanması
Çalışanlarda kalite bilincinin artırılması
Pazarlama faaliyetlerinde rakiplerden farlılık sağlanarak rekabet gücünün arttırılması
İşletmenin uluslararası geçerliliğe sahip bir kalite belgesi edinmesinin getirdiği ticari avantajlardan yararlanabilme
Müşteri ve proses odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi
Müşteri memnuniyetinde ve müşteri sadakatinde artış sağlanması
Hata oranlarında, firelerde, yeniden işlemelerde azalma sağlanması
Girdi, üretim ve son kontrollerin etkin olarak yapılabilmesi
Sistematik yaklaşım ve proses yaklaşımının kavranması
Tedarikçilerin seçiminde, değerlendirilmesinde ve takibinde kolaylık sağlanması
İşletme içi yetki ve sorumlulukların tespitinde ve dağıtılmasında kolaylık sağlanması
Beraber çalışılan firmalara ve müşterilere işletmenin bir Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde yönetildiğini ispatlayarak güven sağlanması
İşletme faaliyetlerinin standartlaştırılmasını sağlayacak dokümantasyonun (altyapının) oluşturulması
Geçmişe yönelik kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasını sağlayacak altyapının oluşturulması
Veriler ve istatistiksel ölçümler doğrultusunda durum analizlerinin yapılabilmesi ve geleceğe yönelik kararlarda bu analiz sonuçlarının kullanılabilmesi
Kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atılmış olması 

İSO BELGESİ

iso belgesi nerden alınır

iso belgelendirme kuruluşları 

kimlerdir 

iso 14000 nedir

iso 14001

iso 9001

iso 9000

iso 18000

iso 14000 çevre yönetim sistemi

iso 22000

iso 14000 ve 14001 arasındaki fark

Adres
: YEDİTEPE CAD NO:118/3 ATAŞEHİR-İSTANBUL
Telefon
: 02165455851
Faks
: 02165455855
GSM
: 05434880565