ÖLÇÜM ve TEST

Elektriksel Ürünlerin CE Uygunluk Sertifikalandırılması (EC-Certificate of Conformity)
Elektriksel Güvenlik Testlerinin Gerçekleştirilmesi

Alçak Gerilim Cihazları Direktifi
(2006/95/EC)

EN 60335-1 : Güvenlik Kuralları – Ev ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin –  Bölüm 1 : Genel Kurallar
EN 61010-1 : Ölçme, Kontrol ve Laboratuarlarda Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Özellikleri – Bölüm 1 : Genel Özellikler
EN 60598-1 : Aydınlatma Armatürleri –  Bölüm 1 : Genel Kurallar ve Deneyler
EN 60950-1 : Bilgi teknolojisi cihazları – Güvenlik –  Bölüm 1: Genel kurallar
EN 60034-1 : Döner Elektrik Makinaları – Bölüm 1 : Beyan Değerleri ve Performansı
EN 60601-1-1 : Elektrikli Tıbbi Ekipman – Bölüm 1: Güvenlik İçin Genel Özellikler, Elektrikli Tıbbi Sistemler İçin Güvenlik Özellikleri

Makina Emniyeti Direktifi
(98/37/EC)

EN 60204-1 : Makinalarda Güvenlik –  Makinaların Elektrik Cihazları –  Bölüm 1 : Genel Kurallar

 

Makina Emniyeti Direktifi

(98/37/EC)

EN 60204-1 : Makinalarda Güvenlik –  Makinaların Elektrik Cihazları –  Bölüm 1 : Genel Kurallar
Ce işaretlemesi için ;

Makinaların Güvenlik Testlerinin Gerçekleştirilmesi

Makina Güvenliği Direktifi (98/37/AT)  Göre Tip İnceleme ve Raporlama

Teknik Dosya İnceleme

Makinaların Uygunluk Sertifikalandırılması (Certificate of Conformity)

Çözüm Ortaklarımız İle Onaylanmış Kurum Hizmetleri

 

Basınçlı Kaplar Direktifi  (97/23 EC)

Teknik Dosya İnceleme
Basınçlı Ekipman Tasarım Kontrolü
Kaynakçı Belgelendirme
Kaynak Yöntem Onayı
Malzeme Testleri
Tahribatlı Testler
Tahribatsız Testler
Genel Katılıma Açık Eğitimler
Çözüm Ortaklarımız İle Onaylanmış Kurum Hizmetleri (Modül A1,B1,B,C1,D,D1,E,E1,F,G,H,H1)
Basınçlı Ekipmanların CE Uygunluk Sertifikalandırılması (CE-Certificate of Conformity) (Kategori I cihazlar için)

Uygunluk değerlendirme ( UL GS ) Modülleri

Modül A1 (İç Üretim Kontrolünün Nihai Değerlendirmesi Dahil)

Modül B1 (AT Tasarım İncelemesi)

Modül B (AT Tip İncelemesi)

Modül C1 (Tipe Uygunluk)

Modül D (Üretimde Kalite Güvence)

Modül D1 (Üretimde Kalite Güvence Beklenmedik Ziyaretler Dahil)

Modül E (Üründe Kalite Güvence)

Modül E1 (Üründe Kalite Güvence Beklenmedik Ziyaretler Dahil)

Modül F (Ürün Doğrulama)

Modül G (Birim Doğrulama)

Modül H (Tam Kalite Güvence)

Modül H1 (Tam Kalite Güvence Tasarım İncelemesi ve Nihai Değerlendirme Dahil)

Basit basınçlı Kaplar Yönetmenliği
(87/404/EEC;90/488/EEC; 93/68/EEC)

PS ile V ‘nin çarpımının 50 bar/litre’den fazla olduğu durumda 9 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen uyumlaştırılmış standartlara uygun olarak üretildiği takdirde üretici;

- ya 13 üncü maddede belirtilen tasdik edilmiş muayene kuruluşuna bilgi verir ve bu kuruluş tasarımı ve EK II-3 de belirtilen üretim programını inceledikten sonra, programın yeterli olduğunu onaylayan bir uygunluk belgesi düzenler,

- ya da kabın bir prototipini 14 üncü madde de belirtilen AT Tip İncelemesine sunar.  9. mbaddenin birinci fıkrasında belirtilen uyumlaştırılmış standartlara veya onaylanmış prototipe göre imal edilen kaplar, piyasaya sunulmadan önce;

a) PS ile V ‘nin çarpımının 3000 bar/litre’den fazla olduğu durumda üretici, 15 inci maddede belirtilen AT doğrulamasına,

b) PS ve V çarpımı sonucunun 3000 bar/litreden az ancak 50 bar/litre’den daha fazla olduğu durumda, üreticinin tercihine göre:

- 16 ncı madde de belirtilen AT uygunluk beyanına veya

- 15 inci madde de belirtilen AT doğrulamasına,

tabi tutulur.

Yapı Malzemeleri Direktifi (89/106/EEC)

Onaylanmış Kurum Denetimi (Notify Body) ile Ce İşaretlemesi

Ürün Belgeendirme (Sistem 1 ve 1+) Ce Belgesi

Fabrika Üretim Kontrol Sistemi Belgelendirme  (Sistem 2 ve 2+) Tam Kalite Onayı Ce Belgesi

Hazırlık Testleri (Sistem 3)

 


Ön Denetim ve Boşluk Analizi

Kişisel Koruyucular Direktifi
Personal protective equipment
(89/686/EEC;93/68/EEC; 93/95/EEC; 96/58/EEC)


Onaylanmış Kurum Denetimi (Notify Body) ile Ce İşaretlemesi

Ürün Belgelendirme (Sistem 1 ve 1+) Ce Belgesi

Fabrika Üretim Kontrol Sistemi Belgelendirme  (Sistem 2 ve 2+) Tam Kalite Onayı Ce Belgesi

Hazırlık Testleri (Sistem 3)

 

UL FM GS ONAYI 

Ürünlerinizin FM yangın ekipmanı onayını bizimle çalışın

GS ve UL denetim ve belgelendirme konusunda bize başvurun. 

FM APPROVED 

Yangın Ekipmanı Onayı nedir? 

 

CE BELGELENDİRME

CE işareti, ürünün Avrupa ürün mevzuatlarına uygunluğunu gösterir.

CE işareti 'Conformite European' kelimelerinin kısaltılmasıdır ve literatürdeki anlamı 'European Conformity', Avrupa Normlarına Uygunluktur. CE işareti, bir ürün ya da ürün grubunun, Avrupa Birliği'nin sağlık, güvenlik, çevre ve tüketicinin korunması konusunda oluşturmuş olduğu, "ürün direktifleri" olarak anılan temel gerekliliklere uygun olduğunu gösterir. CE işareti, taşımayan ürünler, Avrupa Birliği ülkelerine giremez, bu nedenle CE işareti, ürünlerin Avrupa Birliği iç pazarında serbestçe dolaşımına olanak veren bir "Endüstriyel ürün pasaportu" olarak tanımlanabilir.

CE işareti, ürünün AB içerisinde serbestçe dolaşımını sağlayan, 1 Ocak 2004 itibariyle Türkiye iç pazarında da kullanılma zorunluluğu olan, üreticinin garanti beyanı olmakla beraber bir bakıma ürünün pasaportu niteliğinde olan bir işarettir.

CE İşareti, bir kalite markası değildir. CE İşareti, herhangi bir yerden alınan marka olmayıp, imalatçı tarafından ürüne/ambalaja/ilgili dokümana yapıştırılır.

CE İŞARETİ Ce Belgesi almak için bizi arayın 05434880565 www.tnvbelgelendirme.com

CE işareti aşağıdaki formatta olmalıdır. CE işareti genişletiliyor veya daraltılıyorsa oranlar korunmalıdır.
CE İşareti, ürünün AB'nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini göstermektedir. Yani ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.

Yeni Yaklaşım direktifleri kapsamındaki bir ürünün, CE İşaretli olarak piyasaya sunulmasından üretici sorumludur. Ancak; eğer üretici ya da üreticinin yetkili temsilcisi Avrupa Birliği içinde değilse, bu sorumluluğu ithalatçı yerine getirmek zorundadır.Bir başka deyişle, ithalatçı ithal ettiği ürünlerin AB normlarına uygun olduğunu garanti etmek zorundadır.

Türkiye'deki Durum ve Aşamaları

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliğini tesis eden Ortaklık Konseyi Kararı (OKK) uyarınca, sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde AB ile aramızda gümrük vergileri, eş etkili vergiler ve miktar kısıtlamaları 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren kaldırılmış ve bahse konu ürünlerde üçüncü ülkelere karşı Türkiye, AB'nin Ortak Gümrük Tarifesini uygulamaya başlamıştır.

4703 sayılı "Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun", 11 Temmuz 2001 tarihli ve 24459 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, 11 Ocak 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

CE BELGELENDİRME DE HİZMETİMİZ NELERDİR ?

CE işareti Alınması Gereken Ürünün Kapsamına Girdiği Direktif veya Direktifler Belirlenir.
Direktif veya Direktifler Belirlendikten Sonra Ürünün Direktif veya Direktifler Kapsamındaki Standart veya Standartları Belirlenir.

Ürününüzün Satılabileceği AB üyesi Ülke/Ülkelerde Ürünle İlgili Yürürlükte Olan Milli Kuralların Bulunup Bulunmadığını Belirlenir.

Direktif veya Direktifler Kapsamında Yol Haritası İncelenir ve En Uygun Yol Haritası Seçilir.(Her Direktifte CE İşaretine Ulaşmak İçin Üreticinin İzlemesi Gereken Yol Haritaları Mevcuttur).

Direktif veya Direktifler Kapsamında En Uygun Modül (Temel Gereklere Uygunluğunu Tespit Etmek İçin Öngörülen Uygunluk Değerlendirme Yöntemi) Seçilir. (8 Tane Temel Modül ve Bunların 8 Tane Varyantı Bütün Bir Uygunluk Değerlendirme Prosedürü Oluşturabilmek Amacıyla Çeşitli Şekillerde Birbiri İle Kombinasyonlar Oluşturabilir. Genel Bir Kural Olarak, Bir Ürün Tasarım ve Üretim Aşamaları Boyunca Bir Modüle Göre Uygunluk Değerlendirmesine Tabi Tutulur).

Ürünün Riskli Grup Ürün Olup Olmadığı Belirlenir.Riskli Grup Ürünse Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) 'lardan En Uygun Belgelendirme Teklifi Alınır.

Ürünün Standartlara Uygun Olarak Üretiminin Yapılıp Yapılmadığı Kontrol Edilir.

Ürünün Mekanik, Elektriksel ve Konstrüksiyon Yapısındaki Risk Analizleri yapılır.Risk Analizi Sonucunda Ürün Üzerinde Güvenlikle Alakalı Oluşabilecek Bir Takım Ufak Çaplı Değişimler Olabilir.Bu Konuda Uzmanlarımız ve Firmanın Teknik Kadrosu İle Yapılacak Toplantılardan Sonra Ürünün Son Hali Belirlenir.

Ürün Standart veya Standartlar Kapsamında Test Edilmesi Gerekiyorsa Akredite Bir Test Kuruluşundan (Yurt İçi veya Yurt Dışı) Test Edilmesi İçin En Uygun Teklif Alınır.

İmalat Safhasında Uygulanması Gereken Standart veya Standartlar Hakkında Gerekli Eğitimler Uzman Kişiler Tarafından Firmanın Teknik Personeline Verilir.

Üretimde Uygulanması Gereken Üretimin Standartlara Uygunluğunu Sağlayacak İş Emirleri Hazırlanır ve Eğer Firmada Uygulanan Bir Kalite Yönetim Sistemi Varsa Bu İş Emirleri Kalite Yönetim Sistemi Prosedürlerine Eklenir ve En Verimli Şekilde Uygulanması Sağlanır.
Ürünün Montaj, İşletmeye Alma, Son Kullanıcı ve Bakım El Kitapları Direktif ve Standartlar Kapsamında Oluşturulur.

Ürünün Etiketleme ve İşaretlemeleri Direktif ve Standartlara Uygun Olarak Yapılır.

Ürünün Teknik Dosyası Hazırlanır.Teknik Dosya Üreticide 10 Yıl Saklanması Gereken Ürünle Alakalı Tüm Teknik Bilgilerin ve Raporlarının Bulunduğu Dosyadır.Teknik Dosya Hazırlanırken Direktif ve Standartların Belirttiği Şekilde Hazırlanması Gerekir.

Ürünün CE Deklarasyonu Hazırlanır.(Deklarasyon Üreticinin Ürünü Belirtilen Direktif ve Standartlarda Ürettiğini Beyan Eden Belgedir)

Ürüne CE İşareti İliştirilir.

CE İŞARETİ
CE İşareti malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'nin, 1985 yılında oluşturduğu "Yeni Yaklaşım" çerçevesinde uygulanan bir sağlık ve güvenlik işaretidir. AB genelinde kullanılmış olan değişik uygunluk işaretleri yerine AB direktiflerine uygunluğu belirten tek tip bir AB işareti kullanılması amaçlanmıştır.
CE İşareti üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren Avrupa Birliği'nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygunluk işaretidir. Şu an sayısı 25'i bulan Yeni Yaklaşım Direktiflerinden biri veya bir kaçı kapsamına giren bir ürünün CE İşareti taşımadan AB pazarına girebilmesi mümkün değildir. Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygunluğu kanıtlamada imalatçıların direktiflerle ilgili harmonize standardlara uygun üretim yapmalarının büyük önemi bulunmaktadır. Standartlara uymak zorunlu olmamakla birlikte, standartlara uygun üretim yapılması halinde, direktiflere de uygun üretim yapıldığının varsayılması üreticinin standartlara uymasını teşvik etmektedir.
CE işareti; bir kalite simgesi olmayıp üzerine iliştirildiği ürünün ilgili yönetmeliğin tüm gereklerini karşıladığı anlamına gelen ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında malların serbest dolaşımını sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir işarettir.
"CE" uygunluk işareti aşağıdaki şekle sahip olan " CE " baş harflerinden oluşur:
Eğer "CE" uygunluk işareti küçültülür veya büyültülür ise, yukarıdaki çizimde verilen oranlara sadık
kalınmalıdır.
"CE" uygunluk işaretini müteakip, işlemleri yapan onaylanmış kuruluşun kimlik numarası yer almalıdır. Örneğin TSE için; "CE 1783" şeklindedir.

HANGİ ÜRÜNLER CE İŞARETİ TAŞIMALIDIR?
Aşağıdaki tabloda verilen CE işareti gerektiren direktifler arasında bulunan,
- Üye ülkelerde veya üçüncü ülkelerde üretilmiş tüm yeni ürünlerin,
- Üçüncü ülkelerden ithal edilen kullanılmış veya ikinci el ürünlerin,
- Direktiflerin hükümlerine yeni ürünmüş gibi tabi olan, önemli ölçüde değişikliğe uğratılmış ürünlerin,
CE işareti taşıması gerekmektedir.

CE İşareti Gerektiren Yeni Yaklaşım Yönetmelikleri ;

1 Alçak Gerilim Cihazları
2 Basit Basınçlı Kaplar
3 Gaz Yakan Cihazlar
4 Yeni Sıcak Su Kazanları
5 Elektromanyetik Uyumluluk
6 Makineler
7 Sivil Kullanım İçin Patlayıcılar
8 Otomatik Olmayan Tartı Aletleri
9 Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar
10 Asansörler
11 Basınçlı Ekipmanlar
12 Aktif Emplante Edilen Tıbbi Cihazlar
13 Tıbbi Cihazlar
14 In Vitro Diagnostik Tıbbi Cihazlar
15 Oyuncaklar
16 Gezi Amaçlı Tekneler
17 İnşaat Malzemeleri 18 Kişisel Korunma Cihazları 19 Radyo ve Telekomünikasyon Terminal Cihazları
20 Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlar
21 Ölçü Aletleri

' CE '' İŞARETİ İLİŞTİRME İŞLEMLERİ
1- Ürün ile ilgili direktif / direktifleri belirlenir.
2- Varsa uyumlaştırılmış standartlar tespit edilir.
3- Modül veya modüller kombinasyonu seçilir.
4- Onaylanmış kuruluş gerekip gerekmediğini belirlenir.
5-Uygunluk değerlendirmesine müteakiben, uygunluk beyanı ve gerekiyorsa diğer dokümanlar hazırlanır.
6- Teknik dosya düzenlenir ve muhafaza edilir
7- Ürünün üzerine ve / veya ambalajına ve beraberindeki belgeye '' CE '' işareti iliştirilir ve piyasaya arz edilir.

CE İŞARETİNİN USULSÜZ KULLANIMI
Yönetmeliklere uygun olmayan durumun tespit edilmesi halinde, ürünün imalatçısı veya Türkiye'de yerleşik yetkili temsilcisi, ürünün CE uygunluk işaretiyle ilgili hükümlere uygun olmasını sağlamakla ve yapılan bu ihlali sona erdirmekle yükümlüdür. Uygunsuzluğun devam etmesi halinde, Bakanlık kanunlarla kendisine verilen yetkiler çerçevesinde, söz konusu ürünün piyasaya arzının kısıtlanmasına veya yasaklanmasına veya piyasadan çekilmesine ve asansörün kullanımının yasaklanmasına ilişkin tüm önlemleri alır.

YENİ YAKLAŞIM VE MODÜLER SİSTEM
"Yeni Yaklaşım"da direktifler çok fazla teknik detay içermemekte, üretilen malların, mal gruplarına göre uyması gereken genel kuralları belirlenmektedir. Ayrıca, "Temel Gerekler"e uygun malların serbest dolaşım içinde olması sağlanmaktadır.
Direktifler ürünlere göre değil, ürünlerin kullanım amaçlarına göre hazırlanmıştır. Böylece benzer işlevleri gören ürünler, gruplar halinde toplanmış ve tek bir direktif ile birden fazla ürün için "asgari güvenlik" koşulları sağlanmıştır.
1990 yılından bu yana CE işaretlemesi sisteminde "modüler" bir anlayış uygulanmaktadır.
Modüler anlayışın temel amacı, uygunluk değerlendirme yöntemlerini, ürünlerin özelliklerini ve taşıdıkları risk oranlarını dikkate alarak belirlemektir.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği söz konusu olduğunda, ürünün Yeni Yaklaşım Yönetmeliklerinin Temel Gereklerini yerine getirmesi, ürünün kapsamında bulunduğu Uyumlaştırılmış Standardın Ek ZA kısmında yer alan şartların yerine getirilmesi ile sağlanır.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde, Modüler Yaklaşımın yerine, Uygunluk Teyit Sistemleri şeklinde isimlendirilen bir yaklaşım söz konusudur.

Uygunluk Teyit Sistemleri;
SİSTEM 1+ / 1
i) Onaylanmış bir Belgelendirme Kuruluşunun ürünün uygunluğunu belgelendirmesi :
(a) Üreticinin görevleri :
(1) Fabrika Üretim Kontrolü (FPC)
(2) Önceden belirlenmiş bir deney planına göre fabrikadan alınan numunelerin üretici tarafından yapılan daha sonraki deneyleri
(b) Onaylanmış Kuruluşun görevleri :
(3) Ürünün Başlangıç Tip Deneyleri
(4) Fabrikanın ve Fabrika Üretim Kontrolünün başlangıç muayenesi
(5) Fabrika Üretim Kontrolünün sürekli gözetimi, değerlendirilmesi ve onayı
(6) Muhtemelen, fabrikadan alınan numunelerin tetkik deneyleri (Sistem 1+ için)

SİSTEM 2+ / 2
(ii) Üretici tarafından ürünün uygunluğunun beyanı (1. alternatif)
(a) Üreticinin görevleri :
(1) Ürünün Başlangıç Tip Deneyleri
(2) Fabrika Üretim Kontrolü
(3) Önceden belirlenmiş bir deney planına göre fabrikadan alınan numunelerin üretici tarafından yapılan rutin deneyleri
(b) Onaylanmış Kuruluşun görevleri :
(4) Fabrika Üretim Kontrolünün fabrikanın ve Fabrika Üretim Kontrolünün bir başlangıç muayenesi temel alınarak belgelendirilmesi
(5) Muhtemelen, fabrikadan alınan numunelerin tetkik deneyleri (Sistem 2+ için)

SİSTEM 3
(ii) Üretici tarafından ürünün uygunluğunun beyanı (2. alternatif)
(a) Üreticinin Görevleri :
(1) Fabrika Üretim Kontrolü
(b) Onaylanmış Kuruluşun görevleri :
(2) Onaylanmış bir laboratuar tarafından ürünün Başlangıç Tip Deneyleri (raporlar sadece Onaylanmış Laboratuardan olmalıdır)

SİSTEM 4
(iii) Üretici tarafından ürünün uygunluğunun beyanı (3. alternatif)
(a) Üreticinin görevleri :
(1) Ürünün Başlangıç Tip Deneyleri
(2) Fabrika Üretim Kontrolü
(b) Onaylanmış Kuruluşun Görevleri : - şeklindedir.

UYGUNLUK DEĞERLENDİRME MODÜLLERİ
1. Modül A : İç Üretim Kontrolü
2. Modül B : Tip İncelemesi
3. Modül C : Tipe Uygunluk Beyanı
4. Modül D : Üretim Kalite Güvencesi
5. Modül E : Ürün Kalite Güvencesi
6. Modül F : Ürün Doğrulaması
7. Modül G : Birim Doğrulaması
8. Modül H : Tam Kalite Güvencesi

Modül A: Üretimin İç Kontrolü Hem tasarım hem üretim safhalarını içeren bu modülde üretici, ürünün ilgili direktiflere uygunluğunu beyan eder, tasarım, üretim ve kullanımını açıklayan teknik dokümanları hazırlar.
Onaylanmış kuruluşa ihtiyaç yoktur.

Modül B: AT Tip İncelemesi Yalnızca tasarım aşamasını kapsayan bu modül genellikle uygunluk beyanı ile birlikte kullanılır. CE işareti şartı aranmayan bu modül çerçevesinde onaylanmış kurum, ürün örneğini ilgili direktif doğrultusunda test eder.

Modül C: Tipe Uygunluk Beyanı Üretim aşamasına yönelik olan bu modül tek başına yeterli değildir ve AT Tip İncelemesi modülünden (Modül B) sonraki bir aşamayı temsil eder. Ürünün ilgili direktif gereklerine uyduğunu kanıtlamak için kullanılan bu modül sonucunda üretici ürününe CE işareti iliştirir ve uygunluk beyanında bulunur.

Modül D: Üretim Kalite Güvencesi Üretim aşamasını kapsar ve Modül B'yi takip eder. Onaylanmış bir kurum tarafından test edilme ve onaylanma sürecini içerir. İzlediği süreç ISO 9000'nin üretim, tesis ve satış sonrası hizmet kapsamı (eski ISO 9002) ile benzerlik gösterir. Üretim sürecine yönelik bir kalite güvence sistemi kurulmasını öngörür. Nihai ürün denetimi ve testleri imalatçı tarafından gerçekleştirilir.

Modül E: Ürün Kalite Güvencesi Üretim aşamasını kapsar ve Modül B'yi takip eder. Onaylanmış bir kurum tarafından test edilme ve onaylanma aşamasını içerir. İzlediği süreç ISO 9000'nin son kontrol ve testler ' alım + ambalaj + satış sonrası hizmet [üretimi içermez] kapsamı ile benzerlik gösterir (eski ISO 9003). Üretim sürecine yönelik bir kalite güvence sistemi kurulmasını öngörür. Nihai ürün denetimi ve testleri imalatçı tarafından gerçekleştirilir.

Modül F: Ürün Doğrulaması Sadece üretim aşamasına yönelik olan bu modül genellikle Modül B ile birlikte kullanılır. Onaylanmış bir kurumun, ürünün teknik dokümanlara veya tip incelemesindeki tanımlara uygunluğunu denetlediği modül çerçevesinde yazılı uygunluk belgesi ile birlikte ürüne CE işareti iliştirilir.

Modül G: Birim Doğrulaması Hem tasarım hem üretim safhalarını kapsayan bu modül çerçevesinde, onaylanmış kurumun, ürünün ilgili direktiflere uyduğunu bildirmesi ve yapılan testler neticesinde ürünün CE işareti taşıması gerekir.

Modül H: Tam Kalite Güvencesi Hem tasarım hem üretim safhalarıyla ilgili olan bu modülün uygulanması için onaylanmış bir kurum tarafından kalite yönetim sisteminin [ISO 9000'nin tasarım + geliştirme + üretim + tesis + satış sonrası hizmet kapsamını (TS EN ISO 9001)] varlığı denetlenir. Tasarımın uyumlaştırılmış standardlara tam olarak uyumlu olmadığı durumlarda ; tasarımın yönetmeliğin hükümlerine uyup uymadığı incelenir.

CE İŞARETİ VE TSE BELGESİ almak için bizi arayın 05434880565 www.tnvbelgelendirme.com

CE İşareti üzerine iliştirildiği ürünün kullanıldığı çevre açısından güvenli olduğunu gösteren, Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygunluk işaretidir. Bir ürün birden fazla Yeni Yaklaşım Direktifine girebilmekte olup, gerekli şartlar yerine getirilerek ürün üzerine iliştirilen CE İşareti o ürünün bu direktiflerin tümüne uygun olduğunu göstermektedir. Direktiflere uygunluk, direktiflerde belirtilen ilgili uygunluk değerlendirme prosedürlerini takip ederek direktiflerin temel gereklerini karşılamak anlamına gelmektedir. Bu temel gerekler ürün güvenliğine yönelik şartları öngörmektedir. Bununla birlikte temel gerekler ürünün performans özellikleri ve kalitesine yönelik şartları direkt olarak belirtmemektedir. Dolayısıyla CE İşareti ürünlerin güvenliğine yönelik olup esas olarak Avrupa Birliği içerisinde serbest dolaşımı amaçlamaktadır. Oysa TSE Ürün Belgelendirmesi direktiflerde atıfta bulunulan Standardlarda öngörülen güvenlik şartlarının yanı sıra performans ve kalite kriterlerini, üretim yerinin yeterliliği ile birlikte göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle TSE Belgeli bir ürün güvenli olmanın yanı sıra performans ve kalite açısından da tüketiciye güvence vermektedir. Bu nedenle ürün belgelendirmesinin CE işaretine bir alternatif olarak değerlendirilmemesi gerekir. Bunun en bariz göstergesi, Avrupa Birliği ülkelerinin tümünde CE işareti dışında kalan ürün belgelendirme faaliyetlerinin sürekli artarak devam ediyor olmasıdır. Enstitümüzün 1964 yılında başlattığı ve günümüze kadar kesintisiz devam ettirdiği ürün belgelendirme hizmetleri, gerek sanayicimiz gerekse tüketicilerimiz açısından büyük önem taşımaktadır.

CE İŞARETİNİN KALİTE YÖNETİM İSTEMLERİYLE İLİŞKİSİ NEDİR?
CE işaretinin Kalite Yönetim Sistemleriyle (TS EN ISO 9001) doğrudan bir ilişkisi yoktur. CE işareti herhangi bir ürünün Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktiflerine ve ilgili harmonize Avrupa Standartlarına uygun olarak tasarlanıp, üretildiğini simgeler. Modüler sistemde bazı ürün grupları için Kalite Yönetim Sistemlerinin şart olduğu görülmektedir.

GOST-R almak için bizi arayın 05434880565 www.tnvbelgelendirme.com

Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya (Belarus) sınırları dahilinde toptan ve perakende ticareti yapılan her ürün için GOST-R Kalite Sertifikası temini zorunluluğu vardır. Gost-R Kalite Sertifikasına sahip olmayan ürünlerin en ucuz pazarlar haricinde satılması yasal olarak mümkün değildir.

Türk ihracatçıları tarafından Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya (Belarus)’ya sertifikasız olarak sokulmak istenen ürünlere, gümrükte ithalatçı firma tarafından mecburen sertifika alınmakta, bu da alıcı tarafından şikayet sebebi veya fiyat düşürme nedeni olmaktadır.

Belirlenen standartlara uygun olduğu bu sertifika ile kanıtlanmış ürünler, gümrüklerden daha kolay geçmekte, iç piyasada daha düzeyli mağaza ve marketlerde satış olanağı bulmaktadır. Bu da Türk Malı imajının değerinin yükselmesine yardımcı olmaktadır. En önemlisi ürünlerimiz, adı sanı olmayan Uzakdoğu veya ucuz kavramından kurtularak daha iyi fiyatlarla ve değerinde satılmaktadır.

Sertifikalar eski adıyla Gosstandart, yeni adıyla Rostekhregulirovaniye’nin (Federal Teknik Düzenleme ve Metroloji Kurumu) yetki verdiği, konularında uzman olmuş bazı kuruluşlar tarafından verilmektedir. Bizimle iletişim kurduğunuz ve konuyu sözleşmeye bağladığınız taktirde, Moskova’da yer alan merkezimiz kanalı ile müracaatınız hemen yapılacak, gerektiği taktirde üretim yerinizde Rus uzmanlar tarafından inceleme yapılacak ve 30 - 45 gün zarfında sertifikalarınız hazır olacaktır. Ancak bu süre, ürün numunelerinin Moskova’daki laboratuarlara zamanında ulaşması durumunda verilebilmektedir.

GOST-R Sertifikasyon Ve Prosedürleri

GOST-R Sertifikaları, "Federal Teknik Düzenleme ve Metroloji Kurumu" (Rusya Federasyonu Devlet Standardizasyon Kuruluşu) tarafından akredite edilmiş (yetkilendirilmiş) diğer özel ya da yarı-özel kuruluşlar eliyle verilmektedir.
Sertifika almak için aşağıdaki şartları sağlamak gerekir :
Firmanızın ve Ürünlerinizin durumu tarafımızca tam olarak incelenecek ve ticari amaçlarınıza uygun olarak detaylı Fiyat Teklifimiz tarafınıza mail yoluyla gönderilecektir. Fiyat Teklifimiz başvurunuzu aldıktan sonra 48 Saat içinde yollanacaktır.
Parti Bazında Sertifikalar veya 1 Yıllık Seri Üretim Sertifikaları için üretim yerinize uzman ziyareti gerekmemekte, GOST-R Sertifikanız, gereken durumlarda Moskova’ya numune olarak gönderilen ürünlerinizin özelliğine göre yapılacak olan testlere, mevcut dökümanlara ve mevcut test raporlarına göre kısa bir sürede düzenlenmektedir.
3 Yıllık Seri Üretim Sertifikalarında ise, genellikle Rus uzmanların üretim yerinize gelerek inceleme yapmaları gerekmektedir. 3-a Şeması* denilen bu inceleme sisteminde ilgili sektörde yetki sahibi olan Eksper (Uzman), Türkiye'de üretim yerinizde "Sertifikalandırılacak Ürünlerin Denetleme Prosedürü"ne göre denetleme yapmaktadır. Bu denetleme detayları hakkında sözkonusu ziyaretten önce tarafınıza bilgi verilecektir.

UKRSEPRO Ukrayna İhracat Sertifikası almak için bizi arayın 05434880565 www.tnvbelgelendirme.com

Ukrayna Kalite Sertifikası ( UKRSEPRO )
Ukrayna'da halen gecerli olan Kalite Belgesidir.Sovyetler Birligi'nin dagilmasindan sonra, Ukrayna mevcut GOST sistemini baz alarak kendi Kalite Standartlarini Rusya'dan ayri olarak gelistirmistir. Ukrayna Kalite Sertifikasi ( Ukr sepro ), GOST' a sistem olarak benzer ozellikler gostermesine ragmen uygulamada ve mevzuat yonuyle farkliliklar gostermektedir
Gosstroy sertifikasi:
Ukrayna'da halen gecerli olan Kalite Belgesidir.Sovyetler Birligi'nin dagilmasindan sonra, Ukrayna mevcut GOST sistemini baz alarak kendi Kalite Standartlarini Rusya'dan ayri olarak gelistirmistir. Ukrayna Kalite Sertifikasi ( UkrSEPRO ), GOST' a sistem olarak benzer ozellikler gostermesine ragmen uygulamada ve mevzuat yonuyle farkliliklar gostermektedir.

Sure Farkliliklari
Sertifika gerektiren urunlerde farkliliklar vardir. Bizde nasil TSE ve ISO 9001 su anda tum firmalar icin gerekli ve rekabet acisindan yerine getirilmesi gereken bir gorev durumundaysa, Ukrayna'da uretim yapan veya Ukrayna'ya ihracat yapan herhangi bir ureticinin de yerine getirmesi gereken bir zorunluluktur. Ukr SEPRO Belgesi sadece sisteme degil, firmanin urunlerine yonelik bir belgedir. Diger bir deyisle, bu belgenin alinmasi icin urunlerin incelenmesi gerekir. Bu inceleme yetkili Test Merkezlerinde yapilirsa gecerli olmaktadir.

Ukrayna Ukrsepro Sertifikasi Neden Gereklidir?
Her ulke kendi gumruklerine gelen urunlerin kalitesini sorgulamaktadir. Bu paralelde Ukrayna da benzer tavri gostermekte, ithal urunlerden sertifika istemektedir. Bu ulkeye sikca sevkiyat yapan firmalar bu belgeye gumrukte ihtiyac duymaktadir. Ote yandan, ic piyasada prestij saglama yonuyle bu belge gereklidir. Bugun icin TSE ve ISO 9001 Serisi Kalite Yönetim Belgeleri bizim icin nasil bir anlam tasiyorsa, o ulke icin kendi sertifikasi da ayni prestij ve guvenilirlik anlamini tasimaktadir. Ukrayna Ukrsepro Sertifikalari Hangi Bolgelerde Gecerlidir? UKRAYNA, RUSYA FEDERASYONU, BEYAZ RUSYA ( BELARUSYA ), OZBEKISTAN, MOLDOVA, AZERBAYCAN, KAZAK?STAN, ERMENISTAN, TACIKISTAN, KIRGIZISTAN, TURKMENISTAN

Ukrayna Ukrsepro Sertifikasinin Kullanildigi Alanlar
Ukrayna Gumrukleri ( Zorunlu )
Perakende Magazalari ( Perakende satilan urunler icin )
Insaatlarda ( Insaat Kontrolleri istegi dogrultusunda iskan ruhsati alabilmek)
Endustriyel Mutfak, Camasirhane gibi yerler ( calistirma izni almak icin )
Uretim tesislerinde ve fabrikalarda ( Calisma izni ve uretim izni almak icin )

Ukrayna Ukrsepro Sertifika Türleri
Ukr-SEPRO cesitlemesi daha cok hangi sure icin verildigi ile alakalidir: Bir yil icin verilen UkrSEPRO: Firma urunleri incelenmeden, yalniz teknik dokumantasyon incelemesiyle verilir. Bu belgenin alinabilmesi icin firmanin ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemine sahip olmasi gerekmektedir. Urunlerin Ukrayna normlarina uygunlugu kontrol edilir iki yil icin verilen UkrSEPRO: Uretim yerinde yapilan inceme ve bunun sonucu duzenlenen tutanak ile belli urunler icin verilen sertifika tipidir. Bunu alacak olan firmalarda ISO 9001 serisine sahip olma sarti aranmamaktadir. Bircok durumda bu sertifika tercih edilmektedir. Urunlerin Ukrayna normlarina uygunlugu kontrol edilir. Bes yil icin verilen UkrSEPRO: Firmanin sistemi uzerinde ve uretim yerinde yapilan inceleme sonucunda duzenlenen tutanak ile belli urunler icin verilen sertifika tipidir. Bu belgenin alinabilmesi icin firmanin ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemine sahip olmasi gerekmektedir. Urunlerin Ukrayna normlarina uygunlugu kontrol edilir.

HELAL GIDA BELGESİ almak için bizi arayın 05434880565 www.tnvbelgelendirme.com

HELAL GIDA VE HELAL SERTİFİKALAMA(Halal Certification)
Mevcut standartlara göre, İslami kriterler ve insani gerekler bakımından “uygun” olan her ürün için bir sertifika türü belirlenmekte ve bu hususta gerek üreticinin, gerekse tüketicinin ortak bir zeminde buluşması amaç edinilmektedir.

Bilindiği gibi yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satmak gerçekten çok zor koşullarda sağlanmaktadır. Gerek tedarikçiler gerekse son Müslüman müşteri, tükettiği gıdanın HELAL olup olmadığını merak etmekte ve satın alırken helal sertifikası olan ürünleri tercih etmektedir. Yurt dışına gıda ürünleri satan üreticilerin artık karşısına HELAL BELGESİ olması şartı getirilmeye başlanmıştır. Bu belge artık güvenilir Helal Gıda olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak ta kullanılmaktadır. Yurt dışından ve yurt içinden gıda alan firmalarda artık üreticinin Helal Belgesi olmasını zorunlu koşmaya başlamışlardır.

HELAL SERTİFİKASI İÇİN ARANAN ASGARİ ŞARTLAR

- Ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması,

- Ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olması,

- İyi üretim uygulamaları(GMP), iyi hijyen uygulamaları(GHP) ve Haccp şartlarını sağlamalıdır.
- Gerek ürünün üretim aşamalarında, gerek ürün bileşiminde yer alan bütün unsurlarda, gerekse ürün bileşimindeki her bir unsurun üründe bir araya gelmesiyle oluşabilecek etkilerinde İslami kriterlere, insani gereklere, sağlık ve temizlik şartlarına, beslenme bakımından gerekliliğe uygun vasıfları taşıması Helal belgesinin tüm dünyada geçerli olması çok önemlidir.

HELAL Belgesi (Sertifikası) Yararları Nelerdir?

- Helal Sertifikalama, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar,

- HACCP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından denetimi gerçekleştirir,

- Ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar,

- Çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir.


KURUMSAL EĞİTİM

Kalite Yönetim Sistemi nasıl kurulur?
Kalite Yönetim sisteminin kurulması, ilgili standart şartlarının, kuruluş yapısı gözetilerek karşılanacağı bir yapının oluşturulması anlamına gelmektedir.
Bu amaçla yapılacak sistem kurulum faaliyetlerinde, kuruluşların yapısına göre farklılıklar olmakla birlikte genel olarak aşağıdaki adımlar izlenir:

1.Eğitim & Bilinçlendirme Faaliyetleri:
Öncelikle kuruluş yöneticilerinin ve çalışanlarının kalite yönetimi konusunda bilgi sahibi olması gerekecektir. Bu aşamada, sistem kurulumunun bir proje ekibi tarafından yürütülmesi ve çalışanlara yaygınlaştırılması faydalı olacaktır. Bu amaçla, kuruluş içerisinde bir eğitim ihtiyaç analizi yaparak eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bunların karşılanması gerekli olacaktır.
Bir standarda göre sistem kuracaksak, öncelikle o standardı ve şartlarını kavramamız gerekmektedir.

2. Sistem kurulumu (Süreçlerin tanımlanması ve dokümantasyonu)
Bu aşamada, kuruluş iş süreçlerinin analiz edilmesi ve standartlara göre düzenlenmesi gerçekleştirilir. Bu noktada, standart şartları kadar, kuruluşun verimliliği de göz önüne alınmalıdır. Çünkü sistem kurulurken tek amacımız standart şartlarını karşılamak değil, aynı zamanda kuruluş ihtiyaçlarını da karşılamaktır.
Süreçler tanımlandıktan sonra dokümantasyon metodlarına karar verilir, dokümante edilir, oluşturulacak kayıtlar belirlenir.
Bu aşamada yaptığımız şey aslında, kuruluşun çalışma kurallarını (prosedürler, talimatlar vb.) belirlemektir.

3. Pilot uygulamaya geçiş.
Sistem kurulumu ve dokümantasyon tamamlandıktan sonra, bunlar yavaş yavaş uygulamaya alınır. Yani işlerimizi yeni kurallara göre yapmaya başlarız. Bu aşamada, ilgili çalışanlara yeni kuralların anlatılması, yani bilinçlendirme büyük önem taşımaktadır. Çünkü, işleri kurallara göre yapması beklenenler çalışanlardır. Dolayısıyla onlara kuralların çok iyi anlatılması gereklidir.

4. Düzeltmeler
Pilot uygulama sırasında, sistem kurulumu sırasında aklımıza gelmeyen hususlardan dolayı bazı problemler yaşanacaktır. Belirlediğimiz prosedürlerde, süreç tanımlamalarımızda hatalar, uygulamaya yönelik sıkıntılar yaşanması normal ve sağlıklı bir durumdur. Eğer sistem kurulumu tecrübeniz yüksekse veya bir danışman yönlendirmesi ile çalışıyorsanız, yaşanacak problemler nispeten daha az olacaktır.
Sisteme son rötuşlar da yapıldıktan sonra artık yaygınlaştırıp, firma kültürümüzün bir parçası haline getirebiliriz.

5. İç Denetimler ve Yönetim gözden geçirmeleri
Sistemimiz çalışır hale geldikten sonra, aynı zamanda standart şartları olan iç denetim ve Yönetim gözden geçirmesi (YGG) faaliyetlerini gerçekleştirmemiz gerekecektir.

6. Belgelendirme başvurusu
Artık belgelendirme kuruluşumuzu seçip, belgelendirme başvurumuzu yapabiliriz. Belgelendirme işlemleri ve denetimleri, belgelendirme kuruluşunuz tarafından ilgili standartlar ve akreditasyon kuralları doğrultusunda yürütülecektir. Belgelendirme sürecinin tamamlanmasından sonra ise sertifikalarınız düzenlenecek ve size gönderilecektir.

 Ce Belgesi nedir ? Ce belgesi Ürüne Verilen Bir belgedir. 

Ce Belgesi veren firmalar ? 

Ce Belgesi Fiyatları 

Ce Belgesi nasıl Alınır 

Ce Belgesi nedir ne işe yarar 

Tse Belgesi 

Adres
: YEDİTEPE CAD NO:118/3 ATAŞEHİR-İSTANBUL
Telefon
: 02165455851
Faks
: 02165455855
GSM
: 05434880565